Toen er i.v.m. het coronavirus in 2020 geen fysieke stadswandelingen plaatsvonden, ontwikkelde Marius Bruijn samen met Wim Cerutti, VVV-Haarlem en de Historische Vereniging Haerlem een reeks mini-documentaires: Historische Speurtochten door Haarlem. Op deze manier hoef je Haarlem niet te missen en kun je toch een leerzame wandeling maken.

Bekijk de thema-pagina op NH-nieuws.

Middeleeuwse Magie op Straat

Marius Buijn neemt u mee naar de restanten van middeleeuwse toverkunst. Althans, toverkunst? In de middeleeuwen werden speciale symbolen ingemetseld in de muren van kerken en huizen om kwade geesten te bezweren. Deze zijn nog steeds zichtbaar, maar wat betekenen ze precies? En hoe (bij)gelovig zijn we nu nog?

Redactie en presentatie: Marius Bruijn

Productie: mariuserfgoed.nl

Stoomtreinen door Schalkwijk

Hebben er ooit stoomtreinen door Schalkwijk gereden? Jazeker. Deze lijn was een onderdeel van de zogenaamde ‘Haarlemmermeerspoorwegen’ tussen Haarlem, Hoofddorp, Amsterdam en Leiden.

Marius Bruijn gaat in deze video op zoek naar oude stations, spoorhuizen en wat er verder nog over is van een verdwenen spoorlijn. Is het spoorloos? Of bestaat het eigenlijk nog steeds? Bekijk deze video en ontdek het zelf!

Redactie en presentatie: Marius Bruijn
Productie: mariuserfgoed.nl
Archiefmateriaal: Cor Wies
Muziek: Kevin MacLeod – Blue Feather, Sonatina

Met dank aan: Christiaan Rasch

In samenwerking met:
Haarlem Marketing – visithaarlem.com
Historische Vereniging Haerlem – haerlem.nl

2020 ©

Hoofdwacht

Dit gebouw ligt aan de Grote Markt en is het oudste pand van Haarlem.

Het werd in de 13e eeuw als woonhuis gebouwd en in het begin gebruikt als een soort stadhuis. In 1755 werd het de Hoofdwacht van de schutterij, waaraan het vandaag de dag nog steeds zijn naam ontleent.

Redactie en presentatie: Wim Cerutti
Productie: mariuserfgoed.nl
Archiefmateriaal: Noord-Hollands Archief, Rijksmuseum Amsterdam, Frans Hals Museum