Voor de VVV Haarlem maakte Marius Bruijn in het najaar van 2021 weer een serie historische video’s: Haarlemse Gevels.

In deze serie gaat Marius op zoek naar bijzondere gevelstenen en geveltekens, die veelal betrekking hebben op jaarfeesten als Sinterklaas, Kerstmis en Midwinter.

In de Witte Herenstraat in Haarlem bevindt zich een gevelsteen met daarop de heilige Sint Nicolaas.

Op deze plek zat ooit het Koopmansgilde waar Nicolaas de beschermheilige van was.

In de Ridderstraat zitten drie bijzondere gevelstenen op een rij: Geloof, Hoop, en Liefde. Oorspronkelijk zaten ze op drie verschillende huizen maar in de loop der tijd zijn ze verwijderd en verplaatst. Mede dankzij de Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem zijn ze gerestaureerd en bij elkaar teruggeplaatst.

Hoog in de nok van de noordgevel van de Bavokerk in Haarlem zit een beeld dat weinig mensen kennen. het is ook nauwelijks te zien, omdat het zo hoog zit. Het is een beeld van Maria met Christuskind. Overigens is het een kopie uit 1982. Het originele middeleeuwse beeld staat veilig in de kerk zelf.

De zon geeft ons energie en is aldus de bron van het leven. In de donkere winterdagen proberen we licht in ons leven te vinden en bidden we voor de terugkeer van de zon. Zo is de ‘zon’ een zeer symbolisch element en als zodanig als een oude huisnaam en huisbescherming.