Marius maakt reconstructietekeningen van kastelen. Dit kunnen kastelen zijn die thans helemaal niet meer bestaan, maar vaker zijn het reconstructies van eerdere bouwfasen van het kasteel of kasteelcomplex. Hiervoor maakt Marius gebruik van bestaand bouwhistorisch en archeologisch onderzoek. Daarnaast doet Marius ook zelf veel bronnen- en archiefonderzoek naar de bouwgeschiedenis van deze architectuur.

Kasteel Radboud, Medemblik

Voor het museum Kasteel Radboud maakte ik een tekening van de situatie van de burcht rond 1450. Belangrijke bron was de uitgebreide rekening van de verbouwing van het kasteel rond 1444. Deze tekening toont ongeveer de grootste vorm die het kasteel gehad heeft. Let op de kleine bruggen aan de zijkant en de zware poort, de bruggeschans, midden op de hoofdbrug.
Lees HIER meer over het onderzoek.

Westfriese kastelen

Voor de tentoonstelling ‘Omringd door kastelen’ op Kasteel Radboud maakte Marius reconstructietekeningen van verdwenen kastelen in Westfriesland.

Het Kasteel Radboud zelf (Huys te Medemblik) is afgebeeld rond 1450.

Kasteel Nuwendoorn is te zien in aanbouw, ca 1290. Kasteel de Middelburg en kasteel de Nieuwburg zijn te zien in de situatie ca 1350.

Ruïne Nuwendoorn

Voor de nieuwe publieksopenstelling van het terrein van Kasteel Nuwendoorn (thans een ‘ruïne’) maakten we een reconstructietekening. Hierop is het kasteel te zien zoals het er midden 14e eeuw uit kan hebben gezien.

Kasteel Nuwendoorn werd aan het einde van de 13e eeuw gebouwd in opdracht van graaf Floris V, na zijn verovering van Westfriesland. Het is schitterend gelegen in het landelijk Westfriesland, tussen Alkmaar en Schagen.

Kloster / Schloss Breitungen

Voor het museum in Breitungen, Thuringen, Duitsland, maakte Marius een reconstructietekening. Het toont het klooster Herrenbreitungen zoals het er rond 1400 kan hebben gelegen. In de 16e eeuw werd het klooster ontmanteld en werd het verbouwd tot ‘kasteel’ Schloss Breitungen.

Muiderslot

Een reconstructie van hoe het Muiderslot er rond 1450 uit gezien kan hebben, inclusief voorburcht. Tekening gemaakt op basis van de informatie uit originele bouwrekeningen uit de 15e eeuw.
Opvallend is de houten galerij op de binnenplaats, de strodaken op de torenspitsen en de boerderij op de voorburcht.

Kasteel Brederode, Santpoort

Tegenwoordig is het een imposante ruïne. Maar rond 1400 was het nog een machtige burcht. Helaas werd het kasteel kort daarna, tijdens de Hoekse- en Kabeljauwse Twisten verwoest. Eind 15e eeuw werd het kasteel, althans een deel daarvan, nog éénmaal opgebouwd. Op deze tekening is die toestand rond 1475 te zien. Het verwoeste deel van het kasteel is nu een tuin. Na de tachtigjarige oorlog verviel het definitief tot een ruïne.

Assumburg & Oud Haerlem, Heemskerk

Voor de plattegrond van Park Assumburg maakte Marius een reconstructie van kasteel de Assumburg met voorterrein in de 18e eeuw. Daarnaast maakte Marius een reconstructie van het kasteel Oud Haerlem in de 14e eeuw. Een kasteel dat thans helemaal verdwenen is.